Çelik Konstrüksiyon

Çelik Çatı; fiyat avantajı, montaj kolaylığı, imalat zamanı, malzeme tasarrufu, uzun ömürlü olması, gerektiğinde nakil edilebilmesi v.b. avantajları sağladığından dolayı sıkça tercih edilmektedir. Hafif çelik binalar, konutlar, alışveriş merkezleri, sosyal tesisler, hangarlar, depolar, hayvan barınakları vb. endüstriyel olmayan yapılarda ve ağır çelik endüstriyel yapılarda çelik çatılar sıklıkla kullanılmaktadır. Çelik çatılarda kopma kırılma yaşanmadığı için daha güvenilir ve tercih edilen bir sistemdir.

Gelişen ülkelerin tercihi olan çelik konstrüksiyon yapı sistemleri özellikle deprem ve doğal afet kuşağında bulunan ülkeler içinde en uygun yapı sistemlerindendir. Bunun dışında nakliye, parça ekleme ve çıkarma kolaylığı, çevre dostu ve geri dönüşümlü malzemeler olması sebebi ile daha sık tercih edilmektedir. Dış etkenlerden dolayı Deforme olan yada darbe alan kısımları revize edilmesi yada yenisi ile değiştirilmesi çok kolaydır. Çelik çatılar imalat kolaylığı sayesinden zamandan avantaj sağladığı için buna bağlı olarak maliyeti de düşürmektedir. Çelik çatı tasarımları bulunduğu bölgeye göre yapıldığı için kar yükü ve rüzgar yükünün az olduğu yerlerde daha hafif malzemelerden tercih edilebilir. Çelik çatıyı hafifletmek maddi açıdan getiri sağladığı gibi konstrüksiyona gelen ilave yükleri azaltacağından bina ömrünü de uzatmaktadır.

Proje Tasarım

Egenes çelik bünyesinde gerçekleşen tüm proje çalışmaları, tasarım ve geliştirme departmanında yer alan profesyonel proje ekibi tarafından yürütülmektedir. Projelendirme çalışmalarının tamamında en güncel bilgisayar programları kullanılmakta olup, ulusal / uluslararası yönetmeliklere uygun hizmet verilmektedir. Tasarım aşamasındaki üç boyutlu modeller, çizimler, statik ve dinamik hesaplamalar sayesinde yapıya ait bütün detaylar netleştirilmekte ve üretim-montaj safhalarında oluşabilecek hatalar minimize edilmektedir. Gelişen ülkelerin tercihi olan çelik konstrüksiyon yapı sistemleri özellikle deprem ve doğal afet kuşağında bulunan ülkeler içinde en uygun yapı sistemlerindendir. Bunun dışında nakliye, parça ekleme ve çıkarma kolaylığı, çevre dostu ve geri dönüşümlü malzemeler olması sebebi ile daha sık tercih edilmektedir. Dış etkenlerden dolayı Deforme olan yada darbe alan kısımları revize edilmesi yada yenisi ile değiştirilmesi çok kolaydır. Çelik çatılar imalat kolaylığı sayesinden zamandan avantaj sağladığı için buna bağlı olarak maliyeti de düşürmektedir. Çelik çatı tasarımları bulunduğu bölgeye göre yapıldığı için kar yükü ve rüzgar yükünün az olduğu yerlerde daha hafif malzemelerden tercih edilebilir. Çelik çatıyı hafifletmek maddi açıdan getiri sağladığı gibi konstrüksiyona gelen ilave yükleri azaltacağından bina ömrünü de uzatmaktadır.

Yapısal Çelik

Yapısal Çelik Avantajları :  Çeliğin Önemi : Türkiye’deki 19 milyon konutun yarısının önümüzdeki 10 yılda yenileneceği öngörülmektedir. “Yeni kentler kurulurken hızlı, depreme dayanıklı, çevreci ve ekonomik bir dönüşüm için, Çelik YAPI yapılara da yer verilmeli. Çünkü Çelik yapı yapılar belirli bir kalitede üretilir ve kontrol sürecinden geçer”.
YAPISAL Çelik kalitelidir ; Tüm dünyada uluslararası standartlarla belirlenmiş özelliklerde üretilen ve tamamen endüstriyel bir ürün olan çeliğin kalitesi, üretiminin her aşamasında kontrol edilerek belgelenmektedir. Yapımcı ya da kullanıcı, malzemenin fiziksel özelliklerine müdahale edememektedir. Teorik hesap değerleri de uygulamada da aynen geçerli olmaktadır. Betonun içine gizlenmediğinden, projeye ve standartlara uygunluğu her zaman denetlenebilme imkanı sağlamaktadır. Ağır sanayide yüksek teknoloji gerektiren alanlarda ciddi imalat tecrübemiz olmamasına rağmen, imalat/Çelik Sistem konstrüksiyon, yerli sanayimizin en güçlü olduğu alan olarak göze çarpmaktadır.
Paslanmazlık Yapısal Çelik için avantajdır ; Hafif Çelik Yapılar taşıyıcı üretiminde, galvaniz kaplı Çelik Sistem kullanıldığından korozyon direnci yüksektir, paslanma olmamaktadır.
Çelik Yapı Sİstemleri Kontrol Edilebilir : Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin de kontrolsüzlük olduğunu gözönünde tutarsak, “Çelik yapılarla bu sorun ortadan kalkar. Çünkü Çelik yapıların en önemli özelliklerinden biri de izlenebilir ve kontrollü bir sürecin ürünü olmalarıdır. Hem ham malzemenin üretimi hem de yapı konstrüksiyonunun imalatı fabrika ortamında yapıldığından, üretim tesislerinin bünyesinde oluşturulan kalite sistemi ile tüm aşamalar son derece titiz bir şekilde kontrol edilir. Bu şekilde ortaya çıkan ürün, ülkemizin en büyük problemi olan kontrolsüzlük veya kontrol mekanizmalarındaki keyfiyete son verir” açıklamasında bulundu.
YAPISAL Çelik Yapılar Çevrecidir: Çelik Yapı elemanları geri dönüştürülebilen bir yapı malzemesidir.” . Yani Çelik Yapı çevrecidir : Çelik Yapı , dayanıklı ve tekrar kullanılabilen bir malzemedir. Çelik Sistem binaların sökülmesiyle çıkan malzeme, geri kazanılmaktadır. Hafif Çelik Yapı malzemeden yapılan bir binanın iskeleti 7-8 hurda otomobilden elde edilebilmektedir. Buna karşılık, benzer bir yapıyı ahşaptan yapmak için yaklaşık 50 ağacın kesilmesi gerekmektedirGelişen ülkelerin tercihi olan çelik konstrüksiyon yapı sistemleri özellikle deprem ve doğal afet kuşağında bulunan ülkeler içinde en uygun yapı sistemlerindendir. Bunun dışında nakliye, parça ekleme ve çıkarma kolaylığı, çevre dostu ve geri dönüşümlü malzemeler olması sebebi ile daha sık tercih edilmektedir. Dış etkenlerden dolayı Deforme olan yada darbe alan kısımları revize edilmesi yada yenisi ile değiştirilmesi çok kolaydır. Çelik çatılar imalat kolaylığı sayesinden zamandan avantaj sağladığı için buna bağlı olarak maliyeti de düşürmektedir. Çelik çatı tasarımları bulunduğu bölgeye göre yapıldığı için kar yükü ve rüzgar yükünün az olduğu yerlerde daha hafif malzemelerden tercih edilebilir. Çelik çatıyı hafifletmek maddi açıdan getiri sağladığı gibi konstrüksiyona gelen ilave yükleri azaltacağından bina ömrünü de uzatmaktadır.

Kumlama

Kumlama , metalin zamanla pas ve korozyona uğramasından dolayı üzerindeki yağ,kir,pas ve korozyonu kaldırıp boyama işlemi ile metalin kullanım ömrünü uzatmak için uygulanan bir yöntemdir.Kumlama işlemi,özel imal edilmiş grit adında çeşitli aşındırıcı maddelerle yapılır.Kumlama , metal yüzeyinde görünen ya da mikronize boyutlardaki pas ve korozyonu yok etmekle birlikte, metalin özünü ortaya çıkarmaktadır. Kumlaması henüz bitmiş olan bir metal, pas ve korozyona karşı en korumasız oldugu zamandadır. Metal kumlama işleminden sonra nemli bir ortama bırakılırsa bir kaç saat içinde renk değişimi ile kendini belli eden oksidasyona maruz kaldığı gözlenir. Bu sebeple kumlanmış olan metal en kısa sürede korunmalı,boyanarak metalin hava ile teması kesin suretle kesilmelidir. Bunun için en iyi uygulama zinc boyamadır. BRS Metal Kumlama Boyama olarak bizler bu uygulamaları yetişmiş ve eğitimli çalışanlarımızca profesyonelce yapmaktayız.Unutulmamalıdır ki kumlama ne kadar kaliteli yapılmış olursa olsun, profesyonelce yapılmamış bir boya uygulamasında, iğne ucu kadar bir noktanın hava ile teması halinde, hava alan o noktadan korozyonun başlaması ve tüm metale yayılması kaçınılmazdır. Bu yüzden boya uygulamasının profesyonel ekipman ve ekip ile uygulanması son derece önemlidir.

Boyama

Çelik kumlandıktan sonra önce astar boyası (shop primer) atılmalı daha sonra asıl boya yapılmalıdır. Bu konuda çeliğin kullanıldığı alan çok önemlidir. Ayrıca uygulanacak boyanın ne kadar kalınlıkta olacağı da yine çeliğin maruz kalacağı şartlar göz önüne alınarak kararlaştırılmalıdır. Bu konu o kadar hassas ve önemlidir ki; Boyama işleminin ne tür bir aletle yapılacağı da son derece önemlidir.